VIDEO | Ce spune, de fapt, filmulețul despre experimentul făcut de chinezi în 2015, pentru crearea unui supervirus dintr-un coronavirus și virusul care provoacă SARS șoarecilor

Printre numeroasele înregistrări video care s-au viralizat pe Facebook și pe Whatsapp în contextul pandemiei, circulă și un film scurt difuzat în 2015 de RAI 3, unul dintre canalele televiziunii publice italiane. Materialul a fost inclus într-o ediție a prestigioasei emisiuni ”Leonardo” și descria un experiment controversat făcut de cercetătorii chinezi.

După cum notează și La Repubblica, experiementul descris în emisiunea ”Leonardo” a urmărit ”crearea în laborator a unui nou micro-organism foarte periculos prin grefarea unui coronavirus purtat de lilieci pe un alt virus SARS, care provoacă pneumonie șoarecilor.” Experimentul a demonstrat că virusul obținut poate trece de la liliac la om direct, fără a necesita o gazdă intermediară – șoarecele, de pildă. Potrivit prezentatorului emisiunii ”Leonardo,” cercetătorii chinezi au obținut în același timp și confirmarea faptului că microrganismul produs de ei poate ataca sistemul respirator uman.

Cheia emisiunii din 2015 stătea în următoarea întrebare pusă de realizator: merită umanitatea să-și asume riscurile care derivă din asemenea încercări? Jurnaliștii italienii care au realizat documentarea au mai adăugat și faptul că Statele Unite ale Americii, cu un an înainte, au oprit finanțările pentru experimente similare făcute pe virusuri deja foarte contagioase. Chinezii, însă, nu s-au oprit, din cercetările avansate pe SARS, menționează realizatorii materialului.

Aceștia din urmă semnalau, totuși, că în lumea academică vocile sunt cât de cât împărțite. Unii specialiști cred că asemenea tentative nu reprezintă un pericol, iar riscul trecerii unui asemenea virus de la animal la om e irelevant.

În timp ce nu există niciun dubiu că înregistrarea video a ediției emisiunii ”Leonardo” există și a ridicat exact întrebările expuse, doi jurnaliști italieni, consultați de Universul.net, spună că nu reprezintă o dovadă pentru conexiunea implicită dintre experimentul descris în 2015 și Covid-19. În România, filmulețul circulă cu o versiune subtitrată în limba română. Mai jos, găsiți varianta originală

Ei semnalează că experimentele respective au fost făcute pe cu totul alt tip de virus decât cel despre care vorbim azi, în contextul pandemiei. O observație importantă, dat fiind că, în România, acest filmuleț este distribuit din om în om via Whatsapp și Facebook, iar riscul confuziei este ridicat.

Pe de altă parte, arată unul dintre jurnaliștii consultați de Universul.net, adevărul este că acest tip de experimente nebunești, pe virusuri mortale sunt „destul de” obișnuite în acele laboratoare de tip „BSL-4” 9 (nivelul 4 de securitate biologică). Este nivelul maxim, care poate gestiona cele mai periculoși și potențial letali agenți patogeni.

Prin urmare, „conexiunea” dintre acest videoclip și coronavirusul vinovat de actuala pandemie, chiar și implicită, reprezintă un neadevăr.

2 COMENTARII

  1. „Prin urmare, „conexiunea” dintre acest videoclip și coronavirusul vinovat de actuala pandemie este un fals.”
    Nu exista nicaieri in subtitrarea clipului vreo trimitere la coronavirusul actual.
    Faptul ca stirea este din Italia o face si mai interesanta.

  2. Ia uite de cand nemernicii de chinezi puneau la cale, implicit sa zic, tragedia de astazi. China trebuie sa fie judecata si sa plateasca despagubiri tuturor statelor afectate, ai caror cetateni i-a pus in pericol in mod absolut criminal. Ca sa nu mai vorbim si de problemele grave economice pe care le va avea intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here