Unde e elicopterul? Acel major moment de cotitură

Emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin de către Curtea Penală Internațională reprezintă, în sine, un pas spectaculos, dar mediatizarea demersului, în condițiile în care informația fusese inițial clasificată, adaugă un element chiar mai interesant. Practic, comunitatea internațională a subliniat, vineri 17 martie 2023, faptul că relația cu dictatorul de la Moscova s-a înscris irevocabil pe drumul fără întoarcere.

Dacă devenise deja evident că sprijinul occidental pentru Ucraina vizează o înfrângere strategică a Rusiei pe front, de aici înainte e fără dubiu și faptul că, pe plan politic, Vestul nu se va mulțumi cu mai puțin decât debarcarea regimului de la Kremlin.

Cu eticheta în sfârșit oficială, de golan criminal dat în urmărire internațională, Vladimir Putin s-a văzut scos definitiv din rândul șefilor de stat și al interlocutorilor legitimi pentru omologii săi occidentali. De fapt, în virtutea deciziei Curții de la Haga, Putin nu mai are omologi și nu mai este omolog.

Însă plasarea informației pe piață dă o greutate suplimentară deciziei în sine și conferă o greutate suplimentară unui întreg puzzle informațional la finalizarea căruia pare că se lucrează accelerat de câteva zile. Pentru a-l „vizualiza”, merită să trecem în revistă piesele esențiale care au apărut în ultimele doar câteva zile și care indică două lucruri cruciale: poziția lui Putin și a regimului său cunoaște o reală slăbire; iar Vestul simte și înțelege acest lucru, pe de o parte, și ține morțiș să expună publicului larg situația de fapt, pe de altă parte.

Cu un larg și emfatic dezinteres față de sensibilitățile lui Vladimir Putin, pe plan internațional s-au făcut în ultimele zile câțiva pași care îi transmit dictatorului că scoaterea sa din joc e în plin avânt:

Este de așteptat o continuare a revelațiilor de substanță despre gândacii din bucătăria regimului Putin și sunt de așteptat noi pași, cu alte ținte „zemoase”, de tipul celui făcut de Curtea de la Haga în ceea ce-l privește pe dictatorul Putin. De altfel, la pachet cu acesta a fost inclus și ombudsmanul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, probabil, dincolo de motivele legitime, și în ideea de a transmite un mesaj clar și pe orizontală, astfel încât numeroșii lachei putiniști să se simtă cu adevărat vulnerabili.

În orice caz, nu e exclus ca această concentrare de semnale occidentale agresive, transmise pe paliere atât de diferite, dar totodată atât de sensibile, să facă parte din eforturile mai ample de pregătire a ofensivei ucrainene de primăvară.

Nu e de trecut cu vederea, în acest context, optimismul afișat în ultimele zile de președintele Ucrainei privitor la șansele îngenuncherii Rusiei; optimism oarecum vag în formulare, dar care, detaliu care iarăși merită subliniat, nu a fost ulterior temperat ori amendat de către vectori relevanți din rândul aliaților.

Putin a ajuns mai aproape ca oricând de momentul pierderii războiului, al pierderii libertății proprii de mișcare (asta înseamnă mandatul de arestare emis de Curtea de la Haga) și simte tot mai acut mirosul de mucegai al zidului spre care se îndreaptă întregul regim și la impactul cu care celor din jurul său le e tot mai neclar cine poate să scape.

Deși, așa cum ne învăță pățaniile altor dictatori care l-au precedat, ultima sa zi poate veni și mâine, sunt șanse destul de ridicate ca ultima clipă să fie catalizată de o înlănțuire fericită de victorii ucrainene în faza mult așteptatei și, aparent cel puțin, minuțios pregătitei ofensive de primăvară a armatelor Kievului.

Rar a existat, în cursul acestui război, un moment mai încărcat ca acum de semnificații actualizate și potențiale, și o senzație atât de pronunțată, pentru observatorii din afară, că bate la ușă un moment realmente magic.

Toate cele de mai sus s-au acumulat într-un interval de zile, nu de luni, iar puzzle-ul informațional pe care îl formează dă tot mai mult impresia că la mijloc e vorba de o înțelegere poate mai pronunțată ca oricând în acest un an și o lună de război, cum că regimul de la Moscova a ajuns într-o formă atât de anemică încât singurul pas logic care se mai impune e amplificarea presiunii pentru a-l „încuraja” să crape.

P.S.: Desigur, ca orice dictator care a scăpat hățurile relației cu realitatea și prezentul, Putin își face planuri de viitor și într-un orizont fictiv: se pregătește intens de așa-zisa campanie electorală din 2024. La cum arată acum tabloul, ar fi fost mai inspirat să caute un elicopter (mai ales unul la care să fie sigur că nu „s-a umblat”), dar și un loc adecvat pentru aterizare.

„Plimbare” prin vidul Rusiei post-Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here