SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

Sursa: Pixabay
 • Kremlinul încă speră că în toamnă vor putea fi organizate referendumuri de aderare la Rusia a autoproclamatelor DPR și LPR, precum și a teritoriilor din regiunile Herson și Zaporojie, ocupate de trupele ruse, notează Meduza. (AICI)

 • Unități de voluntari au fost înființate în peste 20 de regiuni din Rusia pentru a lua parte la războiul din Ucraina, notează Meduza, care citează ziarul Kommersant. Potrivit publicației, din primăvara anului 2022, autoritățile ruse au creat peste 40 de astfel de batalioane. Adesea, astfel de unități sunt formate exclusiv din locuitori ai unei singure regiuni. (AICI)

 • Evgheni Balițki, numit de autoritățile ruse la șefia regiunii ucrainene Zaporojie, a semnat ordinul de organizare a unui referendum privind alipirea la Rusia, transmite corespondentul agenției ruse de știri, RIA Novosti. (AICI)

 • Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a declarat într-un interviu acordat Kommersant că, de la începutul războiului din Ucraina, au fost blocate 138.000 de site-uri web, notează Novaia Gazeta.Europa. (AICI)

 • Metalurgiștii ruși sunt dependenți în mod critic de echipamente cheie străine, iar din cauza sancțiunilor occidentale vor fi forțați să caute soluții pentru a le achiziționa cumva sau să treacă la produse similare de calitate inferioară, notează Kommersant. (AICI)

 • Unul dintre cei mai devotate relee de propagandă ale războiului din Ucraina, Țargrad se prezenta deja cu mult înainte de 24 februarie ca o publicație care va „recrea imperiul”; în fapt difuza narațiunea „partidul războiului” cu mult înainte de apariția sa oficială. Novaia Gazeta.Europa a analizat cum a evoluat Țargrad și cum a evoluat țara după el. (AICI)

 • În Rusia, „mobilizarea ascunsă” pentru război este în plină desfășurare: zeci de structuri diferite, inclusiv companii militare private și batalioane de voluntari, recrutează oameni promițându-le un salariu generos, iar în cazul unui rezultat mai puțin favorabil – „sicriu”  familiei, notează Novaia Gazeta.Europa. (AICI)

 • Bugetul federal al Rusiei a fost închis în iulie cu un impresionant deficit lunar de 892 de miliarde de ruble, scrie Kommersant, care mai notează că deficitul rezultat a „mâncat” cea mai mare parte a surplusului acumulat în prima jumătate a anului. (AICI)

 • În dimineața zilei de 24 februarie 2022, Rusia a atacat Ucraina. Printre cei care au participat la invazie s-a numărat și Pavel Filatiev. Parașutistul în vârstă de 33 de ani a petrecut două luni în prima linie, după care a părăsit armata din motive de sănătate. Acum, Filatiev se opune războiului, notează Meduza. (AICI)

 • Militarii ruși care luptă în Ucraina și rudele lor se plâng în masă de imposibilitatea rezilierii contractului cu armata, comandamentul interzicându-le să se întoarcă acasă, notează Novaia Gazeta.Europa. Pentru un raport de plecare voluntară, autoritățile amenință cu dosare penale, trimiterea la un centru de arest preventiv și în prima linie. (AICI)

 • Publicația Vajnîe istorii a identificat soldați ruși implicați în uciderea localnicilor din regiunea Kiev. Potrivit Novaia Gazeta.Europa, un militar i-a vorbit corespondentului publicației despre crime și a dat totodată numele comandanților care ordonaseră totul. (AICI)

 • Problemele cu exportul de potasiu au constituit principalul motiv pentru reducerea exportului de îngrășăminte minerale, în prima jumătate a anului, potrivit Kommersant. Dată fiind incapacitatea de a folosi porturile baltice, construirea de noi lanțuri de aprovizionare va dura. (AICI)

 • Continua creștere a prețurilor la medicamentele de uz veterinar importate din străinătate amenință să reducă producția de carne în Federația Rusă, forțând Ministerul Agriculturii să caute soluții, scrie Kommersant. (AICI)

 • Potrivit participanților la piață, în Crimeea fluxul de turiști poate scădea cu 5-30% din cauza sabotajului, în condițiile în care marea majoritate a turiștilor ajung în peninsulă cu transportul auto. Nu în ultimul rând, la sfârșitul anului, cererea de călătorii, care este în scădere încă din primăvară, pe fondul închiderii traficului aerian, va scădea serios, notează Kommersant. (AICI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here