SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

Sursa: Pixabay
 • Rusia a înregistrat o scădere cu 38% a importurilor de smartphone-uri în prima jumătate a acestui an, în contextul în care invazia rusă din Ucraina a dus la ieșirea de pe piața locală a unor importante mărci, notează Kommersant. (AICI)

 • Agenția de stat rusă RIA Novosti scrie constant despre modul în care locuitorii din diferite țări membre UE îi critică pe politicienii europeni și autoritățile ucrainene, notează Meduza, care observă însă că RIA Novosti ia ca bază comentariile anonime lăsate pe site-urile mass-media străine. Mai mult, comentariile au fost lăsate de autori cu nume de utilizator constând în principal dintr-un șir de litere lipsit de sens. (AICI)

 • În august, au avut loc mai multe explozii în Crimeea și orașele ucrainene ocupate de Rusia în timpul războiului declanșat în 24 februarie 2022, inclusiv o serie de explozii la un depozit de muniții din regiunea Djankoe, din Crimeea, și la aerodromul militar din Saki. Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a avertizat că numărul unor astfel de „excese” în teritoriile controlate de ruși nu va face decât să crească, notează Meduza. (AICI)

 • Rusia controlează acum 60,25% din regiunea Donețk, iar această cifră a crescut cu greu în ultima perioadă, din moment ce acum o lună era de 59,7%, potrivit calculelor Meduza. În ciuda acestui fapt, două surse Meduza, apropiate Kremlinului, Administrația Prezidențială a Federației Ruse nu a renunțat încă la ideea organizării, în toamnă, a unor referendumuri de anexare a autoproclamatelor LPR și DPR, ca și a teritoriilor ocupate din regiunile Zaporojie și Herson. (AICI)

 • Aproximativ 700 de soldați contractuali din brigada 64 de puști motorizate a unității militare 51460 încearcă să renunțe la armată, dar comandamentul nu le permite să-și părăsească posturile, notează Meduza, care citează mărturii culese de publicația Vajnîe istoriide la cadrele militare ale brigăzii. (AICI)

 • Proiectul „Scheme” al redacției ucrainene a „Radio Liberty” abordează crimele comise de armata rusă în satul Andreevka, situat la 50 de kilometri de Kiev, în districtul Buceanski. În februarie și martie, soldații ruși ar fi ucis 14 civili din localitate, iar alte trei persoane au murit în bombardamente. După ce a studiat circumstanțele morții civililor din Andreevka, „Scheme” a publicat o hartă online și un film despre tragedia acestui sat, scrie Meduza. (AICI)

 • Anchetatorii ruși cred că mașina în care a murit Daria Dughina, fiica filosofului și politologului Alexander Dugin, a fost aruncată în aer de la distanță, relatează TASS, citând o sursă a forțelor de ordine. „S-a stabilit că bomba de pe mașina lui Dughina a fost detonată de la distanță. Probabil, mașina a fost urmărită și deplasarea a fost sub control”, a afirmat sursa. (AICI)

 • Restricțiile privind zborurile către 11 aeroporturi din partea centrală a Federației Ruse și din sudul țării au fost prelungite de către Agenția Federală de Transport Aerian până pe 29 august, potrivit TASS, care citează serviciul de presă al Agenției Federale de Transport Aerian. (AICI)

 • „Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse, ca urmare a unui complex de măsuri operaționale urgente de căutare, a rezolvat uciderea jurnalistului rus Daria Dugina, născută în 1992”, a anunțat Centrul pentru Relații Publice (CSP) al Serviciului Federal de Securitate, transmite Interfax. Potrivit serviciului rus de informații, „crima a fost pregătită și comisă de serviciile speciale ucrainene”. (AICI)

 • Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a declarat că aproape nouă mii de militari ucraineni au murit de la începutul invaziei ruse. El a oferit aceste date la forumul „Apărătorii. Apel nominal”, relatează Interfax-Ucraina, preluat de Meduza. (AICI)

 • La șase luni de la începerea invadării Ucrainei de către Rusia, se poate afirma că partea rusă are probleme evidente cu componența trupelor, prin urmare încearcă să îi mobilizeze efectiv pe cei dornici să participe la război. Corespondentul Novaia Gazeta.Europa, Serghei Jitnikov, a încercat, la Sankt Petersburg, modalitățile disponibile de „înscriere la război” și i-a ascultat pe cei care supraveghează acest proces la firul ierbii. Totodată, a discutat și cu combatanții care au decis să se reîntoarcă pe front. (AICI)

 • Administrația prezidențială rusă discută despre o posibilă creștere a nemulțumirii sociale în țară din cauza prețurilor mai mari și a închiderii unităților de producție, spun sursele Meduza. Unul dintre principalii declanșatori ai nemulțumirii ar putea fi pregătirea copiilor ruși pentru școală. (AICI)

 • Mihail Sokolov, fost angajat al echipei lui Alexei Navalnîi, din Ijevsk, a afirmat că este agent FSB de șase ani, scrie Meduza, care îi citează pe jurnaliștii de la Verstkași Mojem obiasnit. Sokolov, în vârstă de 25 de ani, care se află acum într-o tabără de refugiați din Țările de Jos, a spus că este susținător al opoziției „de la o vârstă fragedă”. (AICI)

 • Armata rusă – a doua cea mai puternică armată din lume, potrivit Global Firepower – s-a confruntat cu o lipsă de arme moderne la scurt timp după invazia Ucrainei, notează Novaia Gazeta.Europa. Potrivit sursei citate, a fost nevoie ca Moscova să arunce în război echipamentul sovietic învechit, ceea ce este periculos atât pentru civili, cât și pentru soldații înșiși. (AICI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here